HAKKIMIZDA

istka-kapak_1598785588.jpg (70 KB)

 

Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü "Tekstil ve Yazma Eserler Konservasyon ve Restorasyon AR-GE Laboratuvarı" Tekstil kültürel Mirası olan etnografik ve arkeolojik eserlerin restorasyonu üzerinde geliştirdiği yöntemleri akademi ve restörasyon çalışmaları yapan ulusal-ulusalarası kurumlarla paylaşmak, Türkiyedeki Özellikle organik esaslı tarihi eserlerin konservasyon-restorasyon uygulamaları öncesi gerekli analizlerini yaparak koruma önerilerindeki açığı bilimsel yollarla kapatmak ve Türkiye’nin sanatsal ve kültürel mirasını geleceğe taşımak ve tanıtmak amacıyla örnek projeler üreten ve bu amaçları paylaşan kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak amacıyla kurulmuştur. Ham madde Boyarmadde analizleri, tahribatsız ve mikro yöntemlerle yapılmaktadır. Tarihi eserlerden alınan bir miligram ağırlığındaki numune ile eserin ham maddesi ve boyarmaddeleri tespit edilir. Bu boyarmaddelerin hangi boyarmadde kaynağı ile boyanmış olduğu belirlenir. Laboratuvarda yapılan analizlerle eserin hangi döneme ve hangi yörelerde üretildiği saptanır.

Labaratuvar, yüksek teknolojili alt yapıya sahip olup mikro-tahribatsız analiz yöntemlerinden CILAB ve mikro analiz yöntemlerinden RP- HPLC- PAD ( Reverse Phase High Performance Liquid Chromotography coupled to Photo Diode Array Dedection) yöntemlerle, etnografik ve arkeolojik objelerinin hammadde, boyarmadde ve renk ölçümü vb analizlerini yapar.

Tekstil eserlerin İplik numarası, iplik bükümü, İplik mukavemeti, Dokuma analizi, kumaş gramajı, Sıklık tayini, kumaş kalınlığı, , Yaşlandırma Testi, Işık Haslığı, Yıkama Haslığı, Sürtünme Haslığı, Ph tayini, Lazerle Yüzey temizleme, nem tayini, Fumigasyon, Eserin 3 eksenli tarayıcı ile dijital ortama aktarılması (1cm'de 16 mp), Tekstil ve yazma eserlere uygulanacak farklı yöntemlerin ve kimyasalların esere uygunluk testlerinin tayini ve oddy tester cihazıyla restorason-konservasyon öncesi yapılması zorunlu testleri uluslararası standartlarda gerçekleştirir.


Bu sayfa Tekstil ve Yazma Eserler Konservasyon ve Restorasyon AR-GE Merkezi Kurulması tarafından en son 30.08.2020 14:29:25 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM