İkona Eğitimi (1. Aşama)

Ekran Resmi 2020-08-30 18.24.07-1.png (1015 KB)

İKONA EĞİTİMİ 1. AŞAMA

 

İSTKA tarafından desteklenen Marmara Üniversitesi Tekstil ve Yazma Eserler Konservasyon ve Restorasyon Laboratuvarı ile İstanbul Beylerbeyi Olgunlaşma Enstitüsü bünyesinde kurulan ‘Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı ve TBC (Technical Business Consulting) işbirliği ile düzenlenen ‘İKONA YAPIM TEKNİKLERİ, RESTORASYON VE KONSERVASYON YÖNTEMLERİ’ başlıklı Uygulamalı Seminer 01.07.2019-06.07.2019 tarihleri arasında Rusya’nın Moskova şehrinden gelen uzman konservatörler, akademisyen Anna GALOVKİNA ve Aleksey GALOVKİN tarafından verilmiştir. Birçok dine ve medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye’de Hristiyan sanatının en önemli eserlerinden ‘İkona’ sanatının yapım teknikleri, restorasyon ve konservasyon yöntemleri laboratuvar ortamında restoratörler için uygulamalı ele alınmıştır.

Türkiye’de bir ilk olan eğitimin açılış programında, Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Sayın Yusuf Gürlek’in açılış konuşmalarının ardından Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Marmara Üniversitesi Tekstil Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Dr. Meral Özomay, Restorasyon Laboratuvarı Danışmanı Restoratör Konservatör Dr. Ragsana Hasanova ve Rusya’dan davet ettiğimiz eğitimciler Ressam ve Konservatör Sayın Anna Galovkina , Ressam ve Konservatör Sayın Aleksey Galovkin konuşma yaptılar.

Akademisyen, ressam, konservatör Anna GOLOVKİNA 2009 yılında RUSYA RESSAMLIK AKADEMİSİNİN Restorasyon bölümünü başarıyla tamamlamış. 2010 – 2012 Yılında ‘Troiça’, 2012 – 2013 Yıllarında ise ‘ Trifonov’ kilise sanatlar mektebinde ‘İkona Eser Restorasyonu ve Konservasyonu’ uzmanlık eğitimi görmüştür. 2009 yılından itibaren Moskova’nın birçok farklı eğitim kurumlarında ‘İkona’ eser yapım tekniği ve restorasyonu eğitimi vermektedir. 2016 yılından itibaren ‘TRİFONOV’ ikona meslek yüksekokulunda ‘İkona Yapım Teknikleri ve Restorasyon’ alanında akademisyen olarak görev yapmaktadır. Anna GALOVKİNA birçok ulusal ve uluslararası sergilerde aktif faaliyet göstermiştir.

İkona Yapım Teknikleri Restorasyon ve Konservasyon Yöntemleri eğitimine üniversitelerin restorasyon bölümlerinden akademisyenler yoğun ilgi göstermişlerdir.

Uluslararası uygulamalı eğitim, aralarında Aydın Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İSAM Kütüphanesi, Dolmabahçe Sarayı Tablo Restorasyonu Bölümü çalışanları, Ayasofya Müzesi Sanat Tarihi Uzmanı, Trabzon Bölge Laboratuvarı uzmanı, Lübnan’dan 2 uzman restoratör ile Geleneksel Sanatlar ve Resim Bölümü mezunlarının da yer aldığı katılımcılar ile tamamlanmıştır.
Sunumların yanında, 6 gün boyunca gerçek ikonalarla uygulama yapma fırsatı bulan katılımcılar, daha önce gerçekleştirilmeyen bu alanda bilgi ve deneyim kazanırken, meslektaşlarıyla olan paylaşımlarını da artırmışlardır.

Enstitümüzde gerçekleşen uluslararası İkona Yapım Teknikleri Restorasyon ve Konservasyon Yöntemleri eğitimi 6. Günün sonunda belge töreni ile sona ermiştir.

Belge töreninde konuşan Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Yusuf GÜRLEK yurtdışından gelen eğitmenlere, katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.
TBC Genel Müdürü Fadi ADRA sektörün gelişmesi açısından gerçekleştirilen bu eğitimin önemini bildiren bir konuşma yaparak, bu alandaki işbirliğimizin sürmesi ve Türkiye için bir ilk özelliğindeki bu eğitimin devamının gelmesi dilekleriyle sözlerini bitirdi.

Bütün katılımcılar 6 gün boyunca, tüm gün süren uygulamalı eğitimlere eksiksiz katılım sağlarken, eğitim sonunda MEB onaylı ve Marmara Üniversitesi Rektörlüğü tarafından düzenlenen katılım sertifikalarını törenle aldılar.

 

 

 

Ekran Resmi 2020-08-30 18.32.34.png (622 KB)

 

Ekran Resmi 2020-08-30 18.24.21.png (1.10 MB)

 

Ekran Resmi 2020-08-30 18.24.48.png (1.08 MB)

Ekran Resmi 2020-08-30 18.32.18.png (528 KB)


Bu sayfa Tekstil ve Yazma Eserler Konservasyon ve Restorasyon AR-GE Merkezi Kurulması tarafından en son 07.09.2020 14:12:44 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM